Localizare

ROMANIA

 

Stat situat in SE Europei Centrale, in nordul peninsulei Balcanice, pe Dunarea Inferioara, cu iesire la Marea Neagra. Romania se intinde intre 43° 37' 07'' si 48° 15' 06'' latitudine nordica si 20° 15' 44'' si 29° 41' 24'' longitudine estica. Paralela 45° (la jumatatea distantei intre Ecuator si Polul Nord) traverseaza Romania la 70 km nord de capitala tarii si meridianul 25° longitudine estica (la jumatatea distantei intre Coasta Oceanului Atlantic si Muntii Urali) se intinde la 90 km vest de Bucuresti.

Romania se invecineaza la nord si la est cu Republica Ucraina si, respectiv, cu Republica Moldova, la vest cu Ungaria, la sud-vest cu Serbia, la sud cu Bulgaria si la sud-est cu Marea Neagra. Doua treimi din frontiere este parcursa de rauri (Dunarea, Prutul, Tisa) si litoral (Marea Neagra), iar o treime este trasata pe pamant.JUDETUL CONSTANTA
 

Judet in extremitatea sud estica a Romaniei, intre Dunare (la V) si Marea Neagra (la E), la granita cu Bulgaria. Relieful predoninant este de podis tabular (Pod. Dobrogei Centrale si de Sud), sub 200 m altitudine, cu interfluvii largi, brazdate de vai bine individualizate. Relief calcaros in Pod. Dobrogei de Sud, evidentiat prin martori de eroziune, pe alianiamentul Harsova-Crucea-Gura Dobrogei, chei, doline, pesteri.
La est, judetul este scaldat de apele Marii Negre, o mare continentala cu golfuri largi deschise si putine peninsule. Datorita configuratiei tarmului si reliefului submarin, adancimea apei este mica in dreptul litoralului romanesc.
MUNICIPIUL CONSTANTA

 

Constanta este cel mai vechi oras locuit in Romania.Este un important municipiu si un centru cultural, economic si social de referinta. La 1 ianuarie 2008 populatia este de 303,7 mii de locuitori.Zona metropolitana Constanta este a doua din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti, cu aproximativ 550 000 locuitori. Este cel mai mare port in bazinul Marii Negre si al patrulea din Europa, cu perspectiva de a deveni al doilea ca marime, dupa Rotterdam.Constanta este capitala judetului Constanta, cel mai mare oras din intreaga Dobroge si din Regiunea de dezvoltare Sud-Est.Constanta este a doua economie a tarii, orasul avand serviciile, comertul, sectorul constructiilor si cel al transporturilor foarte dezvoltate.
Portul Constanta: Traficul de containere din port aproape se dubleaza de la an la an. In cadrul Portului Constanta functioneaza si Santierul Naval Constanta (SNC). Desi puterea economica a municipiului Constanta sta in numarul mare de mici companii de servicii, comert si transporturi, structura economiei fiind intocmai ca in marile oras din statele dezvoltate ale UE, se pot enumera cateva mari companii care au sediul in ras, fara a mentiona multe altele, unele de foarte mare calibru, care au activitati pe teritorul Zonei Metropolitane Constanta: Celco SA, Dobrogea SA, Argus SA, SOCEP SA, Oil Terminal SA, Convex SA, Dubai Ports World, RAJA SA, Congaz SA sau Chimpex SA.